De oudste film van Drenthe

De oudste film van Drenthe (1927) in het Drents Archief
Op veler verzoek haalt het Drents Archief in Assen de oudste film van Drenthe weer van de plank. De opnames zijn gemaakt in 1927 en daarmee is deze film de oudste in de collectie van het archief. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in Drenthe in beeld te brengen.

 

Eerste auto en paard en wagen
Bij ‘Ons Belang’ aan de Rolderstraat in Assen vinden aardappeltransporten plaats met paard en wagen en per vrachtwagen. In Zuidoost-Drenthe poseren bewoners voor een plaggenhut en in Witteveen zijn de nieuwe huizen voor de arbeiders in beeld gebracht.
De auto met het oudste kenteken van Drenthe, D1, komt voorbijrijden in Diever. Dit was de automobiel van Commissaris van de Koningin mr. J.T. Homan. In Zuidlaren loopt de scheper met zijn kudde en schepershond door het dorp. In Meppel liggen de vrachtschepen in de haven en is er drukte bij fietsenfabriek van de Germaan. In Coevorden verschijnen de leerlingen van verschillende opleidingen voor jongens en meisjes voor de camera. In Nieuw-Amsterdam zijn veenarbeiders bezig met de productie van turf. Een boer ploegt met twee ossen, maar de trekker heeft in 1927 ook al zijn intrede gemaakt!

Gratis toegang
De film duurt 45 minuten en is samen met andere opnames uit de hele provincie te zien van dinsdag 3 december t/m vrijdag 3 januari in de Digilounge van het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur. Tijdens en rond de feestdagen gelden afwijkende openingstijden, kijk hiervoor op drentsarchief.nl.