De Huiskamer picknickt op het Fochteloërveen

Het is vlak voor 10 uur, woensdag 7 augustus 2019. Tien dorpsgenoten verzamelen zich bij De Gasterije. Een lichte spanning is waarneembaar: het lijkt op een schoolreisje van weleer. Het reisdoel is het Fochteloërveen.

Via Peest en Westervelde arriveren drie auto’s met hun passagiers bij het Fochteloërveen, bij het Informatiepunt van Natuurmonumenten. Vlakbij is het Rolstoelpad, een wandelpad van 2,5 km. Het gezelschap kuiert over het pad in ongeveer een uur. Links en rechts genietend van de natuur. Het aan- en uittrekken van de regenkleding door enkelen, was hinderlijker dan de twee korte buien regendruppels waar het veen zo naar smacht.

Teruggekeerd op het Informatiepunt, start een video over het Fochteloërveen, gemaakt toen er nog sprake was van een hoog grondwaterpeil. Anno 2019 is deze gezakt naar 1,5 meter onder de oppervlakte. Met als gevolg: groeiend gras en berken veranderen het landschap.
Een medewerkster van Natuurmonumenten legt uit dat er gedurende drie maanden elke dag regen moet vallen om deze droogte het hoofd te bieden. Dit vindt zij zorgwekkend. Daarna volgt desgevraagd een opsomming van het aanwezige wild en gevogelte; de kraanvogel vervult hierbij een prominente rol.

Inmiddels sieren drie quiches de tafel, vakkundig verzorgd door Els: geitenkaas/vruchten, spinazie/zalm en broccoli/spek. Zij vormen het culinaire hoogtepunt van deze Huiskamer-buitenshuis. Onder het motto “Laat niet als dank …” ruimen de deelnemers tot slot de tafel. Gedurende de terugreis via Veenhuizen en Norg, pratend over een schitterende Huiskamer-bijeenkomst.

 

Voor wie wat meer over het Fochteloërveen wil weten: bekijk HIER de website van Natuurmonumenten.