De Huiskamer laat zich informeren over vrijmetselarij

De Huiskamer stond woensdag 4 september in het teken van de vrijmetselarij. Arno Klee gaf daar aan de zestien aanwezigen uitgebreid uitleg over. Hij begon met een korte animatie met een duidelijke uiteenzetting over de belangrijkste kenmerken van de vrijmetselarij. Het is geen religie of sekte. Er is geen verering van een opperwezen, wel respect voor elke godsdienst. Het is een vereniging van vrijdenkers zonder dogma’s. Hoofddoel is zelfontwikkeling. Binnen de vrijmetselarij vindt een persoonlijke gedachtewisseling plaats. Niet om het eigen gelijk te bewijzen of te krijgen maar om samen het ware of betere te ontdekken. Meningen naast elkaar leggen en elk standpunt respecteren.

Er bestaat een haast onuitroeibaar waanbeeld over de geheimen en complotten bij de vrijmetselarij. Daarbij wordt zelfs geroddeld over samenzweringen om de maatschappij te destabiliseren en dat alles in het grootste geheim. De vrijmetselarij kent inderdaad geheimen. Die geheimen blijken echter geen echte geheimen te zijn, alles is openbaar. Met wat speurwerk en wat googelen kunnen ze immers gemakkelijk achterhaald worden.
Vrijmetselaars komen regelmatig bij elkaar in zgn. loges. Er zijn mannenloges, vrouwenloges en ook gemengde loges.

Als u de animatie die Arno liet zien ook wilt bekijken klik dan HIER.

Op Open Monumenten dag (dit jaar 14 september) openen alle loges in Nederland hun gebouw. Het logegebouw in Veendam is een gemeentelijk monument en is ook architectonisch de moeite waard want het is gebouwd in Jugendstil.
Verder heeft de loge in Veendam iedere 2e zondag van de maand een inloopzondag van 11.00 tot 13.00 uur. Dan is ook iedereen welkom.

Voor wie wat meer wil weten over vrijmetselarij of de loge in Veendam kan contact opnemen met Arno Klee: arnoklee@icloud.com.