De Huiskamer in het Klompenmuseum Eelde

Afgelopen woensdag 27 november reisden 12 man- en vrouwluu uit Gasteren al vroeg af naar het Klompen-museum in Eelde. Daar werden ze allerhartelijkst ontvangen met koffie en cake, en tijd om even bij te praten.

Daarna volgde een uitleg over het ontstaan van dit museum en het reilen en zeilen sindsdien. De naam Klompenmuseum doet misschien een beetje oubollig aan, maar daar is in het museum weinig van te merken. Want wat een prachtige houten schoeisels hebben we daar gezien, van supermodern tot historisch oud, zo uit het veen opgedoken. Misschien roept de naam Klompenmuseum een verkeerd beeld op en zouden ze het “Houten schoeisel museum” moeten gaan noemen.

Een rondleiding langs de werkplaats leverde bij de oudere Gastenaren nog herkenning op aan vroegere tijden waarin sommige dorpsbewoners in Gasteren ook nog klompen maakten. Zo herinneren de vier populieren aan het eind van het Gasterense Holt nog aan de klompenmaker die deze bomen achterliet voor zijn vier kinderen zodat zij altijd klompen zouden kunnen maken. De rondgang door de werkplaats bood een mooie geschiedenis van het edele handwerk naar het gebruik van steeds geavanceerdere machines.

Al met al een boeiende ochtend. Zeker de moeite waard als je er nog nooit geweest bent, met steeds wisselende tentoonstellingen van exemplaren uit de enorme collectie van een paar duizend “klompen”.

De volgende Huiskamerbijeenkomst, al weer de laatste van dit jaar, vindt plaats op woensdag 11 december. Dan gaan we kerstballen maken met vilt en glitter.