Creatieve markt in De Gasterije

Als aanvulling op de jaarlijkse markt op 26 mei in Gasteren hadden Marchinus en Miranda afgelopen zondag een creatieve markt georganiseerd in de Gasterije. De bedoeling was dat inwoners van Gasteren en naaste omgeving iets van hun hobby’s konden laten zien aan dorpsgenoten en andere marktbezoekers. Vaak zijn mensen binnen de muren van hun huis bezig met een liefhebberij en hebben anderen er geen weet van wat voor moois daar gemaakt wordt. Nu dus een mooie gelegenheid om kennis te maken met onvermoede talenten van dorpsgenoten.

Er waren zeven kramen ingericht in de gymzaal van de Gasterije.

Isabel Boomsluiter toonde haar zelfgemaakte sierraden. In haar kraam waren veel kettingen, armbanden en hangers te zien. Vaak met edelstenen erin verwerkt.

Leden van de handwerkgroep van “de Vrouwen van Nu” uit Anloo lieten zien wat ze in de afgelopen periode hebben gemaakt. Onder leiding van een voorwerkster werken ze 12 weken aan steeds een nieuw onderwerp.

Ruth van Dalen heeft als hobby wolvilten. Hierbij gebruikt ze naast gekleurde wol ook naald en zeep om mooie voorwerpen te maken.

Anneke Hofman en haar vader Tikkel Hofman deelden een kraam met tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken. Anneke werkt op houten panelen en gebruikt tekeninkt en aquarelpotlood voor haar kunstwerken. Tikkel liet beeldhouwwerken zien en ook meerdere aquarel schilderijen.

Maria Dijkstra had een deel van haar uit Portugal geïmporteerde terracotta en stoneware meegenomen. Zij heeft in Gasteren een bedrijf genaamd Girassol (“zonnebloem” in het Portugees) en verkoopt ook wijn en olijfolie. Nieuw in haar assortiment zijn pantoffels met zolen, waarmee je ook even naar buiten loopt.

Eén wand van de gymzaal was ingericht door Pauline Hellema. Naast een serie foto’s van Gasteren en omgeving, waren er ook wat meer artistieke foto’s en natuurfoto’s.

Ubelien Turksma had de naaimachine en lockmachine meegenomen. Ze maakt veel kleding.  Natuurlijk voor zichzelf, maar ook verkoopt ze haar creaties in de theetuin “Zunneschien” in Veenhuizen. Aan een rek toonde ze kleurige jurken, rokjes en shirts.

In de voormalige peuterspeelzaal liet de Historische Vereniging Gasteren (in oprichting) een oude film over Gasteren zien. Ook oude krantenartikelen en kaarten van de ruilverkaveling waren te bekijken. Henk Hellema en Herman Roepman waren aanwezig en vertelden graag over de historie van Gasteren.

De hele dag was er bij alle kramen veel aanloop en ontstonden er leuke gesprekken met bezoekers. Er meldden zich al spontaan enkele inwoners die volgend jaar ook graag van de partij willen zijn.  Het was een geslaagde eerste creatieve markt. Volgend jaar wéér!