Bijeenkomst ‘Anloo vergroent’: een verslag

‘Anloo vergroent’ had er een mooie, informatieve middag van gemaakt op zaterdag 2 november. Alles was goed verzorgd. Kopje koffie met een koekje vooraf, hapje en een drankje na afloop, met een heerlijke zelf gemaakte hartige taart.

Maar het draaide toch echt om de inhoud: na een mooie inleiding waren er 2 zeer inspirerende presentaties uit het Groningerland. Een van ‘Zonnedorpen’ vanuit een aantal dorpen in de gemeente Loppersum en een van ‘Zon op alle daken’, een initiatief vanuit de stad Groningen.
Deze informatieve middag had wel wat meer bezoekers verdiend, ook uit Gasteren.

De eerste presentatie was van Willem Schaap van energiecoöperatie ‘Zonnedorpen’, opgestart vanuit een aantal kleine dorpen in de gemeente Loppersum. Jaren geleden voorzichtig gestart met een kleine zonneweide is deze coöperatie nu al een krachtige partner die haar bijdrage levert in tal van energie-projecten die de dorpen ten goede komen. Ze zijn in staat om samen goedkoop (zonne-)energie te leveren, maar ondersteunen ook fascinerende nieuwe technische ontwikkelingen. Ondanks hun kleinschaligheid weten ze ontwikkelaars te helpen met kennis, praktische hulp en zelfs financieel. Zo hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het afronden van een zojuist gepresenteerde warmtepomp die een standaard aardgas-cv-ketel kan vervangen: iets duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in dagelijks gebruik en zonder gebruik van aardgas. Momenteel wordt een plan uitgewerkt voor een massale overstap naar deze ketel in de betreffende dorpen. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de vele reeds geïnstalleerde zonnepanelen. Ook wordt gewerkt aan energieopslag in een nieuw soort batterijen.

Al met al een fascinerende presentatie namens een gedreven en deskundige, kleinschalige coöperatie. Zie ook hun website

De tweede presentatie werd verzorgd door Musetta Blauw uit Groningen, namens ‘Zon op alle daken’.

Deze Groningse organisatie probeert het voor elkaar te krijgen dat in heel Noord Nederland de daken van ‘iedereen’ worden gebruikt voor zonne-energie. De essentie is dat gebruik wordt gemaakt van de landelijke postcoderoos-aanpak; deze regeling houdt in dat er gedurende 15 jaar geen energiebelasting hoeft te worden betaald als dorpen/buurten in aansluitende postcode-gebieden samen een plan opzetten voor installatie van zonnepanelen op (elkaars) daken.

‘Zon op alle daken’ heeft een uitwerking gemaakt, zodat zij als het ware op kunnen treden als een kleine coöperatieve energiemaatschappij. Zij kunnen dan stroom leveren tegen 17,5 ct per kwh; 5 ct goedkoper dan andere maatschappijen. Met deze aanpak ontzorgen ze alle kleine initiatieven die graag zelf iets willen opzetten.

Deze aanpak biedt kansen voor:

  • mensen die wel zonnepanelen willen aanschaffen, maar geen geschikt dak hebben.
  • bedrijven/boeren/scholen met grote daken die wel panelen willen/kunnen plaatsen, maar de hele capaciteit niet zelf nodig hebben en/of niet zelf de hele investering willen doen.
  • huishoudens die wel wel zonnestroom willen gebruiken, maar daar niet zelf in willen of kunnen investeren.
  • mensen die wel iets grootschaliger dan voor eigen gebruik willen investeren in zonne-energie.

Alles staat en valt echter met voldoende dak-capaciteit voor zonnepanelen en …. met kleinschalige initiatieven vanuit de dorpen en steden.
Ook voor Anloo, Gasteren en omliggende dorpen kan dit een heel interessante aanpak worden. Zie ook hun website