Alles over mensport in de Huiskamer

De Huiskamer was weer goed gevuld op 20 februari. Er waren wel 17 dorpsgenoten afgekomen op de lezing over mensport door Gerard en Netty van der Woude. Zij namen de bezoekers mee in de wereld van de paarden en dan speciaal het aangespannen rijden of te wel mennen.

Zij beoefenden de mensport al sinds 1989. Eerst moesten ze het koetsiersbewijs halen om met de aanspanning op de weg te mogen rijden. Daarna volgden ze menles om ook te kunnen deelnemen aan wedstrijden. En dat ze dat goed afging blijkt wel uit de vele prijzen die ze wonnen op verschillende kampioenschappen, waaronder het Nederlands Kampioenschap.

 

Gerard legde in geuren en kleuren uit wat er zoal komt kijken bij deze sport. En Netty vertelde over het verfraaien van de paarden voor een wedstrijd en wat haar taak was tijdens wedstrijden. In de filmpjes die ze lieten zien kwam dat allemaal goed en helder over het voetlicht.
Maar de tijd van wedstrijden ligt nu al weer een poosje achter hen. Tegenwoordig zijn ze vooral druk als recreatiemenner en met het verzorgen van de paardjes.

Iedereen was bijzonder geboeid door hun verhaal en er kwamen dan ook verscheidene vragen uit het publiek. Het was een leerzame ochtend en vooral ook leuk om te horen wat mensen uit je eigen dorp bezighoudt.

In de volgende huiskamerbijeenkomst van 6 maart verzorgt Roelien Jans een workshop valpreventie. Zij zal vertellen over hoe je vallen kunt voorkomen, door allerlei maatregelen in en om het huis.